Búzavirág Néptánc Együttes

„A Tánc az, ami összeköt minket”


Az Áprily Lajos Főgimnázium Búzavirág Néptánc Együttese október 26. és 30. között egy felejthetetlen utazás része lehetett. A csoport tagjai elutaztak Törökországba, ahol éppen a 100. évfordulóját ünnepelték annak, hogy 1923. október 29. óta Törökország köztársaság lett Mustafa Kemal Atatürk irányítása alatt. Az az ötven fő, aki részt vett ezen a kiránduláson, egyazon célkitűzéssel indult útnak, hogy a magyar népi-nemzeti kultúra egy szeletét bemutassa.

A mindössze öt napból álló, viszont annál tartalmasabb kirándulás tele volt érdekes programokkal, látnivalókkal – számoltak be a Búzavirág táncosai a XI. B-ből: Hadnagy Tímea, Csipő Szilárd és Ionás Boróka.

Több megállója is volt az utazásnak. Isztambulban például egy különleges interaktív városnézésen vettek részt a tagok. Rodostóban is jártak, ahol meglátogatták a II. Rákóczi Ferenc Emlékház és Múzeumot. Végül a táncosoknak a nagyközönség előtt felvonulniuk, majd táncolniuk kellett lánytáncokat, a gyergyóit, az ürmösit és a krizbait. Nemzetek és nemzetiségek színes palettáját kínálta ez a rendezvény, a fellépők ugyanis több országból érkeztek: Romániából, Törökországból, Észtországból, Bulgáriából, Szerbiából, Olaszországból és Indonéziából.

Végül Ionás Boróka szavait idézem, emlékezetes fellépésükről: „Ilyenkor az a jó és felemelő, hogy mindenki beleadja és beleéli magát a táncba. Nagyon nagy élmény és egyben elégtétel volt bemutatni a kultúránkat tánc formájában, és úgy érzem, hogy közben mindenki nagyon jól érezte magát.”

Lőrentz Orsolya Tímea (XI. B)

Visszhang, az Áprily Lajos Főgimnázium diáklapja, 30. évfolyam, 1. szám, 2023. december 21.

Megtalálható a Brassói Lapok 2023. december 21./ 4. sorozat 35. évfolyam/ 1765. szám csatolmányaként.