Búzavirág Néptánc Együttes

Szöveges szakmai beszámoló CSSP-NEPTANC-HT-2022-0259 Emberi Erőforrás Támogatáskezeló Csoóri Sándor Alap


A „Perdülő szoknya” pályázatunknak megítélt 1.000.000 HUF összeget az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2022 december 8.-án utalta a brassói Reiff István-Búzavirág számlájára. Az összeg teljes átváltása román lejbe 2023.01.17.-én történt.

Reiff Zsuzsa elnök feladata volt a pályázat lebonyolítása: népviseletek beszerzése, oktató szerződtetése, a zenekar tagjaival való egyeztetés, valamint a promóciós reklám anyagok kiválasztása.

Az előző évek tapasztalata alapján, az árat és minőséget figyelembe véve, Teleki Aranka kézdivásárhelyi vállalkozót kerestük meg újra felkérésünkkel.

Teleki Aranka népviseletkészítő, elismert művész, több országos és határon túli elismerésben részesült, kiállításokat rendez valamit néptánccsoportoknak készít népviseleteket, megőrizve a népviselet hagyományos vonásait. Több rendben készített népviseletet tánccsoportunknak, amelyek nemcsak szépnek hanem tartósnak is bizonyultak. Ez alkalommal, egy teljes női székely viselet és egy teljes férfi székely viselet elkészítésére kértük fel.

Az eddig tanult táncrendek gyakorlására, figurák javítására Kocsis Hunor- Tibor meghívott oktatót kértük fel, aki Rodé Elvira és Sólyom Tamás, a táncegyüttes állandó oktatóival közösen, minden pénteken a kezdő és haladó táncosokkal a táncfigurák, táncrendek helyességére és autentikusságára összpontosítottak.   Kocsis Hunor-Tiborral, a Pörgő-Forgó S.R.L képviselőjével, és a táncegyüttes jelenlegi oktatóival, Rodé Elvirával és Sólyom Tamással, kötött szerződés alapján, az oktatók 2023.01.01-2023.06.30. időszakban, heti rendszerességgel vezetik a próbákat.

Szintén 2023.01.01-2023.06.30.-i időszakra köttetett szerződés Reiff Zsuzsa-Piroskával, valamint a 6 tagú zenekar tagjaival is. A szerződés értelmében a tánccsoport vezetője felel a pályázat lebonyolításáért, elszámolásáért, valamint megszervezi a megjelölt időszak tevékenységeit. A zenekar tagjai, a szerződés értelmében, részt vesznek a próbákon, valamint az előadásokon, egyénileg gyakorolnak és fejlesztik zenei képességeiket. Az együttes, a három oktatójának, illetve az hat tagú zenekarának tiszteletdíjat ajánlott fel, ezzel is köszönetét fejezve ki odaadó munkájukért.

Mivel tánccsoportunk készletében levő férfi csizmák egyrésze már több mint 20 éves, valamint a női csizmák száma nem elégséges ezért a pályázatban megítélt összeg nagyrészét csizmák vásárlására fordítottuk. A budapesti Saramis Kft árajánlata jóval kedvezményesebb volt számunkra, mint az erdélyi csizmakészítők ajánlata ezért 5 férfi keményszárú és 2 női keményszárú csizma elkészítésével és leszállításával bízta meg Reiff Zsuzsa-Piroska elnök a Saramis Kft-t. A csizmák értéke 346 000 Ft, ezt az összeget átutalással fizettük ki.

Promóciós és reklámanyagok gyártásával, ez alkalommal, egy brassói, valamint egy kézdivásárhelyi kisvállalkozót bíztunk meg, támogatva a helyi magyar kisvállalkozókat.

A Quantik Studio Kron SRL képviselője, Sipos Attila tervezete a könyvjelzőt, amelynek egyik felére éves naptárt, a másik felére pedig tánccsoportunk képeit helyezte. A több javasolt példány közül kiválasztottat 300 példányban, jó minőségű kartonra nyomtatta ki.

Print and Design Office SRL kézdivásárhelyi kisvállalkozás, Szabó Zoltán képviseletében megfelelő árat ajánlott 50 db vászon szatyor elkészítésére.

A könyvjelzőket és szatyrokat az iskolánkban zajló országos, kisebbségek számára, megrendezett Román Nyelv és Irodalom Versenyen jelenlevő 250 magyar, szász, szlovák és szerb nemzetiségű diák kapta meg, akik ezáltal szerte vitték az országban a táncegyüttesünk és a Csoóri Sándor Alap hírnevét.

Következtetés képen úgy ítéljük, a CSSP-E-NEPTANC-HT-2022- számú, Perdülő szoknya című pályázatunk elérte célját: kiegészítette népviselettel és csizmákkal kelléktárát, jutalmazta oktatóit és zenészeit, akik évek óta, önkéntes munkával támogatják táncegyüttesünk tevékenységét, ápolja népi hagyományainkat és gondoskodik arról, hogy iskolánkban minden évben, újra és újra megújuljon a néptáncegyüttes ezáltal képviselve magyarságunkat különféle rendezvényeken:

  • 2022 december 18-án: Brassó főterén a „A tél varázsa” rendezvénysorozatán
  • 2023 március 15.-én a brassói Drámai színházban megrendezett előadáson
  • 2023 május 5.-én az országos Román Nyelv és Irodalom, kisebbségek számára szervezett, versenyen
  • 2023 május 13.-án- az iskolánk Nebulónia diákszövetségének 30 éves fennállásának tiszteletére rendezett gálán
  • 2023 május 19.-én megrendezett – DiákOK a színpad előadásán
  • Több alkalommal iskolánk volt diákjainak generációs találkozóin
  • 2023 július 2.-án – a II. Barcasági és Királyföldi Csángó Magyarok Zarándoklatán

Köszönetünket fejezzük ki a Csoóri Sándor Alapnak és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőnek, hogy a 2022-2023-es időszakban is támogatta együttesünk fennállását, működését és fejlődését!